Historie van het museum van Treignes

Het museum van Treignes
Het spoorwegmuseum van Treignes is geopend in 1994.

Er was tien jaar voor nodig voordat het idee gelanceerd door de heren de gedeputeerde Roger Delizée en Roger Maegerman, voormalig voorzitter van de CFV3V, zich concretiseerde.

Het museum laat op 4 sporen van ieder 105 meter lang de collecties van de vereniging zien.

De collecties van de CFV3V bestaan uit verschillende aspecten van de spoorwegen. In feite vind u in het museum een prachtige miniatuur treinbaan van Marklin waarvan groot en klein zullen genieten, maar ook een prachtige stationaire stoommachine. Daarnaast zal u een rijke verzameling lantaarns ontdekken en voorwerpen die direct verband houden met de spoorwegactiviteiten (oude gereedschappen, weegschalen, posters…). Een verzameling petten die een belangrijk aantal spoorwegbedrijven van over de gehele wereld representeren, maar ook zijn er diverse maquettes in verschillende schalen aanwezig.

Het merendeel van het museum bestaat echter uit locomotieven (stoom, personen diesels, diesels of electrisch), de rijtuigen en wagons zijn grotendeels eigendom van de vereniging.
Terwijl de meeste tentoongestelde spullen aan de leden van de CFV3V toebehoren, zijn andere eigendom van de SNCB of zelfs van een van de « zuster » verenigingen. Verschillende machines vragen slechts een weinig werk om weer in dienst te nemen, andere zijn helaas definitief gestald in het museum.

Chemin de fer à vapeur des 3 vallées (Mariembourg-Treignes)