Historie van het museum van Treignes

1994 – 2024 : Het Spoorwegmuseum viert zijn 30e verjaardag !
Het spoorwegmuseum van Treignes werd in 1994 ingehuldigd.

Het duurde tien jaar voordat het idee van Kamerlid Roger Delizée en Roger Maegerman, destijds voorzitter van de CFV3V, werkelijkheid werd.

De eerste hal van het museum presenteert de collecties van de vereniging op 4 banen van elk 105 meter lang.

In 2023 heeft het Spoorwegmuseum in samenwerking met de Algemene Commissie voor Toerisme (CGT) een nieuwe uitbreiding van 80 meter ingehuldigd. Dit nieuwe museum verwelkomt meer bezoekers en bewaart deze fantastische collectie in nieuwe ruimtes (4 rijstroken van 80 meter lang).

De collecties van de CFV3V bestaan uit verschillende aspecten van de spoorwegen. In feite vind u in het museum een prachtige miniatuur treinbaan van Marklin waarvan groot en klein zullen genieten, maar ook een prachtige stationaire stoommachine. Daarnaast zal u een rijke verzameling lantaarns ontdekken en voorwerpen die direct verband houden met de spoorwegactiviteiten (oude gereedschappen, weegschalen, posters…). Een verzameling petten die een belangrijk aantal spoorwegbedrijven van over de gehele wereld representeren, maar ook zijn er diverse maquettes in verschillende schalen aanwezig.

Het merendeel van het museum bestaat echter uit locomotieven (stoom, personen diesels, diesels of electrisch), de rijtuigen en wagons zijn grotendeels eigendom van de vereniging.
Terwijl de meeste tentoongestelde spullen aan de leden van de CFV3V toebehoren, zijn andere eigendom van de SNCB of zelfs van een van de « zuster » verenigingen. Verschillende machines vragen slechts een weinig werk om weer in dienst te nemen, andere zijn helaas definitief gestald in het museum.

Chemin de fer à vapeur des 3 vallées (Mariembourg-Treignes)